El nou disc "La música dels Moixiganguers d'Igualada. 25è aniversari 1995-2020" ja està disponible a les diferents plataformes online!
Spotify

Spotify

Escolta el CD a Spotify!
Youtube

Youtube

Escolta el CD a Youtube!
I-Tunes

I-Tunes

Escolta el CD a Apple Music!
La música dels Moixiganguers d'Igualada

Pròleg

Aquest 2020 estem celebrant els 25 anys dels Moixiganguers d’Igualada i és una oportunitat perfecta per consolidar el progrés que han fet les nostres gralles: els Grillats Morats. Els últims anys, les notícies han parlat sovint del gran avenç de la colla assolint castells que fa uns anys ni imaginàvem. Però els castells van lligats a la música i, aquests anys, gralles, tabals i castells han avançat plegats gaudint d’uns dels millors moments de la història dels Moixiganguers.

És per això que vam creure important endreçar i recopilar tot el corpus musical de la colla. Aquesta feina feta per la Maria Claramunt amb l’ajuda de la resta de grallers i tabalers ha permès recuperar peces que no s’estaven utilitzant, com l’“Himne de colla”, o aprofundir en partitures històriques de la ciutat, com els magnífics “Toc de gralla per acompanyar el petit de l’espadat a un balcó” o “Toc de processó de Sant Bartomeu a Igualada”, que ens lliguen a la tradició de la Moixiganga d’Igualada.

Els 25 anys dels Moixiganguers els celebrem en la temporada més llarga, feixuga i estranya de la nostra història, sense castells, però seguint avançant com a entitat, guardant i gaudint de la banda sonora que ens acompanya a les places.
Gràcies Grillats per la feinada que hi ha darrere d’aquest enregistrament i darrere de tots els castells que hem gaudit i gaudirem junts a plaça.

Oriol Solà
President Moixiganguers d’Igualada

Els Grillats Morats

Des de la seva fundació els Moixiganguers d’Igualada han comptat, entre les seves camises, amb persones que han acompanyat la colla en les seves actuacions aportant la part musical. Des de l’any 2014 el grup de gralles i timbals va adoptar el nom de Grillats Morats.

Introducció

La colla castellera dels Moixiganguers d’Igualada es va crear l’any 1995. Ja en el seu moment de creació, la colla va tenir ben present la necessitat de disposar d’un corpus musical propi, i ho va fer sent conscient que la ciutat tenia un patrimoni musical vinculat al món de la moixiganga amb molta proximitat al fet casteller que calia reivindicar.

En aquest sentit, ja l’any 1995 es va establir com a toc de castells dels Moixiganguers d’Igualada un fragment de la Moixiganga d’Igualada, que havia publicat Gabriel Castellà l’any 1905 a la Revista Musical Catalana i al Diari Sometent (90 anys abans). L’arranjament de dit fragment per adaptar-lo al toc de castells va ser realitzat a cura de Joan Cuscó, qui també va dur a terme altres composicions i arranjaments per altres grups de cultura popular de la ciutat (Drac d’Igualada, Víbria d’Igualada, etc).
Així mateix, l’any 1995 la colla també va tenir un “Himne de la colla”, amb música a càrrec de David Riba i García i lletra d’Alba Comellas i Vila-Puig, que es va estrenar el 25 de novembre de 1995.

En el 25è aniversari volem aprofundir en aquesta tasca de crear un corpus musical propi i de recuperació del patrimoni musical de la ciutat.

Els referents que hem utilitzat són les publicacions de Gabriel Castellà Raich i les peces del graller Jaume Pelfort Morera, recollides per Joan Amades i Joan Tomàs per l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya.

Continguts del CD: La música dels Moixiganguers d'Igualada. 25è aniversari 1995-2020

1. Diana de la Moixiganga

La versió de la “Diana de la Moixiganga” que proposem es basa en la primera i segona veus que va publicar Gabriel Castellà l’any 1905, indicant que era tocada per «dos gralles y tabals». S’ha transportat a Do Major i s’hi ha afegit una tercera veu per a gralla baixa.

2. Toc d'entrada a plaça

El “Toc d’entrada a plaça”, habitual de l’entorn casteller, publicada a principis de s. XX pel vilafranquí Antoni Insenser i Bertran.

3. Toc de Castells dels Moixiganguers d’Igualada

El “Toc de Castells dels Moixiganguers d’Igualada” pren com a referència els exercicis de la Moixiganga d’Igualada, recollida per Gabriel Castellà, i hi afegeix la sortida que es fa a la resta del territori corresponent al “Toc de Castells” de Valls.
L’arranjament inicial que es va utilitzar a la colla fou el realitzat per Joan Cuscó, que es manté excepte en alguna petita variació i en el fet d’incorporar la veu de la gralla baixa.

4. Toc de gralla per acompanyar el petit de l’espadat a un balcó

Recollida per Joan Amades i Joan Tomàs del graller Jaume Pelfort. També és un fragment de la Moixiganga d’Igualada, publicada per Gabriel Castellà.

5. Toc de vermut

L’actuació castellera finalitza amb una marxa festiva. Lluís Marsans Solà al treball Tradicions y Costums d’Igualada y sa comarca, presentat a un certament de 1885 de l’Ateneu de la Classe Obrera d’Igualada i publicat l’any següent, va esmentar que els grallers avisaven de la fi de l’exhibició castellera el migdia de la Festa Major d’Igualada amb un toc singular: «los ambits de la plassa, que no’s desallotja fins que’ls gralls fan señal que la Moixiganga l’abandona»... «una volta acabat lo castell, los gralls tocan una d’aquellas martxas tant ardentas que sols ells saben tocar».

No sabem quina era la melodia que tocaven, aquí hem incorporat la marxa anomenada “Toc de Vermut” o “Vermut de Vilafranca”, que és la peça que es toca habitualment en finalitzar una actuació castellera.

6. Toc de processó de Sant Bartomeu a Igualada

Peça recollida per Joan Amades i Joan Tomàs del graller Jaume Pelfort. És una peça de caràcter solemne i religiós, pensada per tocar el dia de Sant Bartomeu en la processó del sant.Peça recollida per Joan Amades i Joan Tomàs del graller Jaume Pelfort. És una peça de caràcter solemne i religiós, pensada per tocar el dia de Sant Bartomeu en la processó del sant.

7. Himne de la colla

L’“Himne de la colla”, amb música a càrrec de David Riba i García i lletra d’Alba Comellas i Vila-Puig, es va estrenar el 25 de novembre de 1995. En el 25è aniversari de la colla presentem un arranjament per a tres gralles i timbal.

Lletra:

Amunt, amunt
Moixiganguers d’Igualada
Pugem amunt
fins a tocar el cel
Unim les mans
les forces, les mirades
i coronem
el més gran dels castells.
Primeres mans
la pinya està formada
després el tronc
s’enlaira altiu i ferm
i a dalt el pom
l’aleta i la quitxalla
símbols de força,
de valor i seny.
Amunt, amunt
Moixiganguers d’Igualada
Pugem amunt
fins a tocar el cel
Unim les mans
les forces, les mirades
i coronem
el més gran dels castells.

Crèdits

Músics: Xavier Claramunt Cantarell, Imma Garcia Ortiz, Marta Canet Basas i Maria Claramunt a les gralles dolces, Joan Mas López a la gralla baixa i Joan Baliu Mas al timbal.
Tècnic de gravació: Pau Vinyoles Romo (So.Cat)
Productor: Ivó Jordà Álvarez
Disseny: Helena Aparisi Martí
Textos: Maria Claramunt
Correcció de textos: Mar Solé Méndez
Fotografies: Pau Corcelles Hontoria
Agraïments: moltes gràcies a la colla, especialment al President i a la Junta, i a totes les persones que ho han fet possible.