La nostra història

Els Moixiganguers d'Igualada són la colla castellera d'Igualada, comarca de l'Anoia, fundada el 1995.

Els precedents

Les primeres notícies que es tenen d'una colla castellera a Igualada són dels anys 1920, quan no n'hi havia una sinó dues, amb noms colla vella i colla nova d'Igualada. Aquestes colles, però, es diferenciaven de la resta de colles castelleres pel que fa a la vestimenta, ja que a Igualada, els castellers vestien l'uniforme típic dels balls de la Moixiganga. Aquestes colles desaparegueren durant la guerra civil, i fins a l'any 1994 no es planteja la formació d'una nova colla. 

Mira el documental "Història d'una plaça: de la Moixiganga als Moixiganguers" i descobreix tota la història de la plaça d'Igualada, una plaça castellera històrica:

Documental Mira'l

Primers anys (1995-2000)

Cap a mitjans de l'octubre de 1994, comença a assajar l'actual colla amb el nom de Moixiganguers d'Igualada, amb Marcel·lí J. Valls com a cap de colla, i Marta Riba com a presidenta. En una votació es va decidir que la camisa seria de color morat.

La presentació oficial i primera actuació de la colla va ser el 22 d'abril de 1995, a l'ermita de Sant Jaume Sesoliveres, per la diada de Sant Jordi. En aquella actuació, els Moixiganguers d'Igualada van fer el 3 de 6 i un pilar de 4. En aquesta diada, però, encara no hi havia camises oficials, i per tant es va actuar amb la camisa que portava cadascú.

L'agost del 1995 actuaren a la festa major d'Igualada ja amb les camises noves, on descarregaren per primera vegada la torre de sis.

L'any 1996 va ser un any de noves construccions, ja que la colla aconseguí el primer 3 de 7, en la festa major, i el primer 4 de 7, a la Fira de Sant Miquel a Lleida, i a més la ciutat veié el primer castell de nou, un 3 de 9 amb folre carregat per la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Durant les dues següents temporades, els Moixiganguers van fer nous castells de la gamma de set, aconseguint el 4 de 7 amb l'agulla l'any 1998 i un excel·lent 5 de 7 l'any 1999.

Creixement de set (2000-2006)

Durant la temporada 2000, els Moixiganguers d'Igualada reafirmaren el seu nivell de colla de set. El 2001 va suposar un pas endavant, realitzant castells de 7 a totes les places i consolidant castells com el 4 de 7 amb l'agulla i el 5 de 7. El 2002 varen tornar-se a repetir totes les construccions i es va intentar dues vegades sense èxit la torre de 7.

L'any 2004, després d'un any de baixada, la colla va millorar tornar a aconseguir el 5 de 7, per festa major, juntament amb el 3 de 7, i el 4 de 7 amb l'agulla, i fent castells de set a gairebé totes les actuacions. La colla va poder tornar a oferir dos pilars de cinc simultanis.

Durant el 2005 no es va poder repetir la millor actuació de la història moixiganguera i es va baixar una mica el nivell quant al nombre de castells de set fets. En tot cas, es va tornar a descarregar el pilar de 5 aixecat per sota en l'actuació de Montserrat. El 2006, amb canvi de la junta i de l'equip tècnic, es va patir un retrocés quant a castells de set, tornant-se a quedar amb el 4 de 7 amb l'agulla com a millor castell.

El camí cap al carro gros (2007-2009)

L'any 2007 el cap de colla fou Miquel Bernadí, que marcà com a objectiu fer un castell de 7 a cada actuació. El principi de temporada va ser dels millors en la història de la colla, descarregant com a mínim el 3 de 7 a cada actuació i descarregant el 3 de 7, 4 de 7 i 4 de 7 amb l'agulla a l'actuació del mes de juny a Igualada.

El 2008 fou un gran any i van sovintejar els castells de set a totes les actuacions, aconseguint un total de 36 castells. Es va tornar a recuperar el 5 de 7 fent-lo en tres ocasions i per primera vegada es va fer el 3 de 7 amb l'agulla.

El 2009 fou un any d'esplendor morada. La colla volgué demostrar que començava la temporada en forma tot realitzant el 5 de 7, el 4 de 7 amb l'agulla i el 3 de 7 a l'actuació de l'aniversari, assolint així els seus millors castells a la primera actuació important de l'any. Durant la temporada es completaren nou 5 de 7, deu 4 de 7 amb agulla, dos 3 de 7 amb agulla i s'afegí un nou castell per la colla com el 3 de 7 aixecat per sota, tot fent-lo fins a cinc vegades. Els Moixiganguers van completar la temporada carregant per primera vegada la delicada i desitjada torre de 7 durant la Diada de la Colla, en el que era el sisè intent dels morats després de molts anys d'anar-hi al darrere.

El mes de juliol de 2009 els Moixiganguers deixaren el local situat al Casal Interparroquial del Passeig Verdaguer i inauguraren el local de Cal Tabola, en una antiga adoberia situada al carrer de Sant Antoni de Baix, 106 d'Igualada.

L'entrada als castells de 8 (2010-2011)

La diada de la Festa Major d'Igualada celebrada el 22 d'agost de 2010 fou històrica, ja que els Moixiganguers d'Igualada es convertiren en la segona colla de la història del món casteller, després del Arreplegats de la Zona Universitària, que aconsegueix descarregar el 4 de 8 en el primer intent realitzat per la colla.

Amb un tronc força carregat de pes, però amb bona pinta, el castell es va alçar lent, però sense perdre gaire la mida. A l'entrada dels dosos va haver-hi moments de dubtes per part de la canalla. Amb l'empenta de la gent de la plaça, la canalla no va recular i va continuar el seu ascens fins a carregar el castell. La sortida va ser bona i els castellers del tronc van defensar el castell amb molta veterania, malgrat que s'anaven estirant a terços i quarts. L'eufòria va ser màxima en veure que els igualadins feien història en descarregar el seu primer castell de vuit. Després de l'èxit, els Moixiganguers completaren la seva millor actuació descarregant el 5 de 7 i el 3 de 7 aixecat per sota. 

El 5 de setembre, a Vilanova del Camí, la colla assolí de nou el 4 de 8, aquesta vegada només carregat. Amb aquestes darreres actuacions la colla se situà juntament amb els Castellers de Sabadell i els Castellers de la Vila de Gràcia com una de les colles de la franja alta de 7 i bàsica de 8 que s'apropaven a les colles de nivell més alt.

El 24 d'octubre, en la diada de la colla, descarregaren per primera vegada el 5 de 7 amb l'agulla, essent la tercera colla de la història en coronar aquesta construcció, després dels Castellers de Vilafranca i els Nens del Vendrell. La colla tancà la temporada 2010 a Sant Martí de Tous, descarregant un inèdit 9 de 6.

La temporada 2011 s'inicià amb canvis a la junta, amb Jaume Planas com a nou president en substitució d'Adela Majoral, i amb Joan Vilaseca com a nou cap de colla, en substitució de Miquel Bernadí. El 23 d'octubre de 2011, en la 17a diada dels Moixiganguers, la colla va descarregar de nou el 4 de 8, per segona vegada en la seva història i després d'haver-lo carregat en altres quatre ocasions. L'actuació es completà amb un 5 de 7 i un 3 de 7 aixecat per sota.Pocs dies després, el 30 de novembre, la colla va tornar a descarregar el 4 de 8, aquesta vegada a Vilafranca del Penedès en la diada dels Xicots de Vilafranca. El 13 de novembre els Moixiganguers van cloure a Sant Martí de Tous la temporada 2011, descarregant per primera vegada el 7 de 7.

Arriba la desitjada torre de 7 (2012)

El 6 d'octubre de 2012 la colla participà per primera vegada en el Concurs de Castells de Tarragona >i assolí la sisena posició d'entre les 20 colles que participaren en la primera jornada, i la 18a posició d'entre el total de 32 colles, quedant primera d'entre les colles debutants. En aquesta 24a edició del concurs, els Moixiganguers realitzaren la millor actuació de la seva història, descarregant al primer intent el 4 de 8 (primer descarregat de la temporada), el primer 9 de 7 de la colla (amb un sol enxaneta) i la  primera  torre de 7 descarregada per la colla, tres anys després d'haver-la carregat per primer cop i perseguida des de feia 11 anys.

Els primers folres (2013-2016)

El 29 de juny de 2014 els Moixiganguers carregaren per primera vegada a la seva història un castell amb folre, la torre de vuit amb folre, en la Diada de Cal Tabola, a la plaça de Pius XII d'Igualada. Completaren aquesta actuació, la millor de la colla fins aquell moment, descarregant un 4 de 8 i un 9 de 7. Aquest últim castell era el segon 9 de 7 descarregat per la colla, després del que havien realitzat dos anys abans en el concurs de Tarragona. En la diada de la Festa Major d'Igualada, el 24 d'agost de 2014, aconseguiren descarregar per primera vegada la torre de vuit amb folre. Completaren l'actuació amb el 4 de 8 i el 9 de 7 descarregats. En aquesta diada els Minyons de Terrassa descarregaren el 9 de 8, el castell més important que s'havia vist a la ciutat d'Igualada fins aquella data.

El 4 d'octubre de 2014 la colla participà per segona vegada en el Concurs de Castells de Tarragona i assolí la tercera posició d'entre les colles que participaren en la jornada de dissabte, empatada a punts amb les dues primeres, i la 15a posició d'entre el total de colles. En aquesta 25a edició del concurs, els Moixiganguers realitzaren la millor actuació de la seva història, descarregant el 4 de 8, el 2 de 8 amb folre (segon descarregat per la colla), i el primer 3 de 8 descarregat en la història de la colla que completava la primera tripleta de vuit de la colla.

A inicis de la temporada 2015 els Moixiganguers van descarregar per primera vegada la clàssica de vuit, actuació que consta del 3 de 8, 4 de 8, i 2 de 7, al barri de Gràcia de Barcelona, amb motiu de l'aniversari dels Castellers de la Vila de Gràcia.

L'any 2016, en el XXVI Concurs de castells de Tarragona els Moixiganguers igualaren la millor actuació de la colla, descarregant el 2 de 8 amb folre, el 4 de 8 i el 3 de 8, quedant classificats en la cinquena posició de la jornada de dissabte, i en la setzena del total de colles.

La força del canvi de local (2017)

L'any 2017 els Moixiganguers van començar la temporada deixant el local de Cal Tabola i inaugurant el nou local situat a les antigues antigues cotxeres de la Hispano Igualadina, a la Plaça Catalunya, 1, d'Igualada.

En la diada de Sant Jordi de 2017 els Moixiganguers celebraren els seus 22 anys descarregant 2 de 8 amb folre, 4 de 8 i 9 de 7, fent així la millor actuació feta mai en la seva la Diada d'Aniversari.

En la Diada dels Moixiganguers celebrada el 28 d'octubre de 2017 la colla completà la que fins llavors era la millor actuació de la seva història, descarregant el 2 de 8 amb folre, el primer 5 de 8 i 3 de 8. La catedral, 5 de 8, quedava descarregada en la primera ocasió en què la colla el portava a plaça.

En acabar l'any 2017 la colla va rebre el premi ‘Ara Castells' a la colla més segura, després d'una temporada sense cap caiguda, en una gala organitzada pel diari Ara i celebrada a l'antiga fàbrica Damm de Barcelona.

El 26 d'agost de 2018, en la diada de la Festa Major d'Igualada, la colla completà el segon 5 de 8 del seu historial i carregà el pilar de sis en el primer intent que portava a plaça, i descarregà el 2 de 8 amb folre i el 4 de 8, essent aquesta la millor actuació de la colla fins aquell moment, comptant els tres castells i pilar.

El salt als castells de 9 (2018-2019)

El 6 d'octubre de 2018 va ser una jornada històrica pels Moixiganguers d'Igualada, ja que es convertiren en colla de nou, descarregant el 3 de 9 amb folre en la jornada de dissabte del XXVII Concurs de castells de Tarragona, que acabà amb un empat en el primer lloc entre els Xiquets de Reus i els Moixiganguers. Les dues colles van sumar 3.460 punts a la Tàrraco Arena Plaça gràcies al 5 de 8, el 3 de 9 amb folre i el 2 de 8 amb folre, fet que suposà la millor actuació de la història dels Moixiganguers. Amb aquesta actuació els Moixiganguers i els de Reus assoliren la 8è posició de les 42 colles participants en els tres dies d'aquesta 27a edició del concurs.

El 28 d'octubre de 2018 els Moixiganguers van assolir per primer cop un castell de 9 a Igualada, ja que en la XXIV Diada de la Colla van descarregar el 3 de 9 amb folre, el 5 de 8 i el 2 de 8 amb folre. D'aquesta manera igualaven la seva millor actuació històrica, que havien assolit 3 setmanes abans al concurs de Tarragona i convertien el seu local d'assaig, Les Cotxeres, en la segona plaça de 9 de la ciutat, ja que la climatologia va obligar a fer aquesta actuació sota cobert. Es convertien d'aquesta manera en la segona colla, després de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, que descarregava en les 2 primeres temptatives el 3 de 9 amb folre de les cinc colles que l'havien descarregat en la primera temptativa.

El 27 d'Octubre de 2019, després d'una temporada complicada, els Moixiganguers van revalidar la categoría de 9 pisos, descarregant novament el 3 de 9 amb folre a la XXV Diada de la Colla, acompanyant-lo del 2 de 8 amb folre, el 4 de 8 i el pilar de 6 carregat. D'aquesta manera convertien la Plaça de Pius XII en la tercera plaça de 9 de la ciutat.

Temps de pandèmia (2020-2021)

Els Moixiganguers començaven el 2020, l'any del 25è aniversari, amb un calendari molt potent actuant a la Fira de la Caldera de Montmaneu. Poc més tard, però, la pandèmia de la Covid-19 arribava a les nostres vides i va paralitzar tota l'activitat castellera i social. Sense poder assajar, els Moixiganguers van celebrar els 25 anys des del confinament amb dues estrenes: el llibre fotogràfic "Força, equilibri, valor, seny i... Moixiganguers" amb imatges del Pau Corcelles, i el disc "La música dels Moixiganguers d'Igualada" editat pels grallers de la colla, els Grillats Morats.

El 2021 la colla va apostar fort per la represa de l'activitat tan aviat com es pogués i al maig, quan la normativa ho va permetre, es va reprendre l'activitat castellera: amb grups reduïts, mascareta, presa de temperatura i registre d'assistència. Així, a poc a poc, la colla va anar agafant forma, amb l'esperança de tornar a les diades a l'horitzó.

Els Moixiganguers van tornar a les places fent dos pilars simbòlics a la recepció de la flama del Canigó d'Igualada i posteriorment, a l'agost per la Festa Major es van fer també diversos pilars.

La primera diada castellera va ser la de Sant Miquel a Vilafranca el 26 de setembre, data que va suposar el retorn definitiu a les places pels Moixiganguers. La colla va descarregar-hi el 4 de 7, el 5 de 7, el 3 de 7 (després d'un intent desmuntat de 4 de 7 amb agulla) un pilar de 5 i tres pilars de 4, acompanyats pels Castellers de Vilafranca.

Unes setmanes més tard, el 17 d'octubre, la colla va celebrar la XXVII Diada de la Colla descarregant el primer 4 de 8 després de la pandèmia, castell que va acompanyar de la torre de 7 i del 7 de 7 (després d'un intent desmuntat). Els últims mesos del 2021 van ser intensos, amb actuacions a Reus (on els Moixiganguers van repetir l'actuació de Diada), a Terrassa (on es va estrenar el 3 de 8) i a Tous (amb el quart 4 de 8 de l'any, el 3 i el 4 de 7 simultanis i el 4 de 7 amb agulla).

Castells assolits

La següent taula mostra la data, la diada i plaça en què per primera vegada s'han descarregat cadascuna de les construccions que els Moixiganguers d'Igualada ha assolit a plaça, ordenades cronològicament:

Castell Descarregat (diada/plaça)
3 de 6, Pilar de 4  1995-04-22    Ermita de Sant Jaume Sesoliveres
4 de 6  1995-07-09     Festa Major d'Esparreguera
Pilar de 5  1995-11-12 Festa Major de Sant Martí de Tous
2 de 6  1995-08-27 Festa Major d'Igualada
4 de 6 amb l'agulla  1995-09-24 Montserrat
5 de 6  1996-04-21 Sant Jordi, Igualada
3 de 7  1996-08-25 Festa Major d'Igualada
4 de 7  1996-09-29 Fira de Sant Miquel, Lleida
3 de 6 aixecat per sota   1997-05-04 Santa Margarida de Montbui
4 de 7 amb l'agulla  1998-10-24 10è Aniversari Local Minyons, Terrassa
5 de 7  1999-11-21 Diada de la colla, Igualada
3 de 7 amb l'agulla  2008-10-26 Diada de la colla, Igualada
3 de 7 aixecat per sota  2009-08-23 Festa Major d'Igualada
4 de 8  2010-08-22 Festa Major d'Igualada
5 de 7 amb l'agulla  2010-10-24 Diada de la colla, Igualada
9 de 6  2010-11-14 Sant Martí de Tous
7 de 7  2011-11-13 Sant Martí de Tous
2 de 7  2012-10-06 XXIV Concurs de castells de Tarragona
9 de 7  2012-10-06 XXIV Concurs de castells de Tarragona
2 de 8 amb folre  2014-08-24 Festa Major d'Igualada
3 de 8  2014-10-04 XXV Concurs de castells de Tarragona
5 de 8  2017-10-28 Diada de la colla, Igualada
3 de 9 amb folre  2018-10-06 XXVII Concurs de castells de Tarragona
7 de 8  2022-06-19 Diada de La Grallada, Vilanova i la Geltrú
Pilar de 6  2023-09-23 Diada de Misericòrdia, Reus
4 de 8 amb l'agulla  2023-10-21 Diada Moixiganguers d'Igualada, Igualada