Després d’unes setmanes complicades amb anul·lacions d’assajos i actuacions per la situació del país i les protestes per la sentència dels presos polítics, els Moixiganguers van moure la data de la Diada, prevista per dissabte a la tarda, a diumenge a la tarda per tal que els castellers poguessin assistir a la manifestació de Barcelona.

Tots aquests antecedents feien complicada l’actuació castellera ja que les dues colles que acompanyaven als Moixiganguers, els Xiquets de Tarragona i els Bordegassos de Vilanova ja havien avisat que vindrien mancats d’efectius a causa d’aquests canvis.

Els Moixiganguers, però, no van voler renunciar als seus objectius i van obrir plaça amb la torre de 8 amb folre, un castell que aquest any ha estat clau pels Igualadins i que han descarregat 10 vegades ( màxim històric en una temporada). El castell va pujar nerviós i va perdre la mida aviat, però l’experiència de la colla en aquesta estructura va permetre salvar-lo i encarar amb força la segona ronda.

Els morats s’enfrontaven al castell de màxima dificultat assolit per la colla: el 3 de 9 amb folre. El castell va pujar nerviós i amb un desencaix entre el nucli, el folre i els terços que es va fer més evident amb la pujada de la canalla. Quan es desmuntava, amb la sortida del pis de sisens, el castell va cedir. Amb la confiança intacta i sabent que el castell s’havia treballat bé a l’assaig, la tècnica va decidir tornar-hi i, després d’un peu desmuntat, el castell va pujar més tranquil, ràpid i segur. El silenci d’una plaça Pius XII plena a vessar es va trencar, només, amb l’aleta de l’enxaneta. A partir d’aquí, la colla va haver de treballar de valent a la descarregada, amb un rengle de quarts que s’obria perillosament i un folre treballant al màxim per no perdre la mida al castell. Després, eufòria de la colla i la plaça, conscients de la importància del repte assolit.

D’aquesta manera, la Plaça Pius XII es convertia en una nova plaça de castells de 9, la 3a de la ciutat després de la Plaça de l’Ajuntament i “Les Cotxeres” (el local d’assaig dels Moixiganguers).
A tercera ronda va ser el torn del 4 de 8, el castell que més ha sovintejat la colla aquest 2019 i que ,tret d’alguns desajustos, no va suposar cap problema i es va descarregar amb solvència.
Un bon preludi per la ronda de pilars, on els Igualadins van presentar una altra novetat, el pilar de 6, carregat per primer cop a la Festa Major de l’any passat. El pilar no va mostrar la solidesa dels assajos i just després de l’aleta va trencar-se, deixant-lo novament en carregat.

Pel què fa a les colles convidades, Els Xiquets de Tarragona van descarregar amb solvència el 2 de 7, el 4 de 8 i el 4 de 7 amb agulla; mentre que els Bordegassos de Vilanova van firmar el 4 de 7 amb agulla i el 3 i 4 de 7.

Els Moixiganguers tancaran temporada el diumenge 10 de novembre amb la tradicional actuació a Sant Martí de Tous, posant fi a una temporada exigent però que els ha col·locat entre el top 10 del món casteller i revalidant la categoria dels 9 pisos.